Semanati la interior: puneti bazele gradinii de legume inauntru pentru o recolta gustoasa

Semanati la interior: puneti bazele gradinii de legume inauntru pentru o recolta gustoasa

Gradina de bucatarie | 26 Martie 2021

Semanatul la interior este o parte importanta din cultivarea legumelor. Semanati tipurile fragile de legume si fructe inauntru inainte de a le duce afara. Acest lucru se numeste semanat la interior. Priceperea la gradinarit este utila cand puneti semintele inauntru. Este important sa acordati o mare atentie nevoilor micilor plante. Dar nu va faceti griji daca nu sunteti chiar asa de priceput la gradinarit; Bakker va poate da o mana de ajutor. Aflati tot ce trebuie sa stiti din acest articol de pe blog.

De ce trebuie sa semanati mai intai la interior?

Pe scurt, sunt trei motive principale.

 1. In primul rand, unele culturi au nevoie de multa caldura si lumina pentru a germina si, in sfarsit, pentru a-si intensifica aroma. Legumele de genul rosiilor, ardeilor iuti si grasi sunt obisnuite sa creasca la temperaturi mari. Daca puneti aceste seminte afara intr-o clima mai rece, ar putea sa nu rasara sau sa fie mai putin aromate.
 2. In al doilea rand, unele varietati au un sezon de crestere foarte lung. Acest lucru poate face necesara semanarea inca din timpul lunilor de iarna. Cum afara este inca prea rece, puteti sa incepeti cu gradina de legume inauntru. De exemplu, puneti broccoli sau telina la interior.
 3. In sfarsit, multi amatori de gradinarit incep la interior ca sa se poata bucura de recolta mai devreme. Daca incepeti sa semanati intr-o sera, puteti sa plantati multe culturi mai devreme si sa le recoltati mai devreme.

Retineti: multe legume si ierburi aromatice pot fi semanate la interior, dar nu toate. Nu se recomanda sa puneti inauntru radacinoase precum morcovii, ridichile sau pastarnacul.

Cum incep sa seman la interior?

Semanatul la interior necesita ceva mai multa atentie decat cultivarea legumelor afara. Incepeti prin a pune semintele in ghivece pentru rasaduri speciale. Aceste ghivece sunt realizate din material care se descompune natural, asadar le puteti planta in ghiveci sau jardiniera de gradina mai tarziu. Umpleti ghivecele cu un amestec de pamant de ghiveci pentru gradina de legume si vermiculita. Acest lucru asigura nutrientii si consistenta adecvate pentru cresterea semintelor. Apoi puneti ghivecele intr-un loc luminos si cald. Semintele au nevoie de caldura si umezeala pentru a germina corespunzator. Asigurati-va ca nu le udati excesiv, altfel radacinile pot putrezi. Odata ce germineaza, puneti ghivecele intr-un loc putin mai racoros, altfel tulpinile vor incepe sa creasca prea repede si se vor lasa in jos. Un loc cu o temperatura de circa 15 grade Celsius este perfect. Odata ce aveti plantute cu mai mult decat o simpla tulpina, puteti pune ghivecele pentru rasaduri intr-un ghiveci adevarat. Adaugati fertilizator si udati mai des.

Cand pot fi mutate afara plantele?

Acest lucru difera de la un tip de leguma sau fruct la altul. Multe culturi pot fi mutate deja afara in aprilie, cand vremea se incalzeste. Legumele ceva mai sensibile la frig nu pot fi mutate afara in jardiniera pentru legume pana la sfarsitul lui mai. Bineinteles, totul depinde de vremea din acel moment. Cititi intotdeauna eticheta de pe ambalajul plantei sau de pe pagina produsului de pe site-ul Bakker pentru informatii specifice.

Cand doriti sa mutati plantele afara, este important sa le fortificati mai intai. Fortificarea inseamna sa mutati plantele afara in fiecare zi tot mai mult timp, pentru a le lasa sa se obisnuiasca in aer liber. Dupa patru-cinci zile, plantele pot fi sadite in jardiniera de legume sau in sol deschis. Scoateti plantele din ghivece si afanati putin solul. Apoi cufundati radacinile intr-o galeata cu apa calduta. Astfel plantele pot absorbi apa bine pentru trecerea catre noul loc. Dupa aceea, este vremea sa fie puse in pamant. Sapati o groapa ceva mai adanca decat inaltimea ghiveciului in care a stat pana atunci planta si puneti rasadul in ea. Apoi umpleti groapa cu pamant de ghiveci proaspat pentru gradina de legume si tasati usor. Dupa o saptamana, plantele ar trebui sa inceapa sa creasca din nou, odata ce radacinile se prind in pamantul nou.

V-ar placea sa puneti bazele propriei gradini de legume? Aruncati o privire la gama vasta de la Bakker pentru gradinarit si cultivarea legumelor. Veti gasi acolo toate semintele si cele necesare pentru gradinarit.

Articole recente

Regulile de baza pentru prima dvs. gradina de legume
Cultivarea legumelor: care este cel mai punct de pornire?
Gradinaritul urban

Cos de cumparaturi

×

Product title

1 x 29,95 lei

Subtotal

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom