Cultivarea legumelor: care este cel mai punct de pornire?

Cultivarea legumelor: care este cel mai punct de pornire?

Gradina de bucatarie | 01 Februarie 2021

Gradinaritul nu este doar distractiv, ci si relaxant. Ce ar putea fi mai bine decat sa petreceti o zi placuta in gradina, muncind cu mainile? Este perfect, mai ales ca va veti putea bucura mai tarziu de fructele si legumele crescute acasa! Dar care este cel mai bun punct de pornire pentru cultivarea legumelor? Planul pas cu pas pentru gradina de legume de la Bakker.com faciliteaza crearea gradinii perfecte pentru plante comestibile

Pasul 1. Alegeti un loc pentru gradina de legume

Ar putea parea ciudat sa alegeti amplasarea gradinii de legume inainte de a fi cumparat tot ce va trebuie pentru aceasta. Cu toate acestea, este mult mai usor sa faceti alte alegeri privind gradina de legume odata ce stiti unde veti pune plantele. Ati prefera sa incepeti cu ceva de mici dimensiuni? Atunci de ce sa nu incepeti, de exemplu, cu o gradina pentru plante aromatice in locuinta? De-abia asteptati sa va apucati? Mai intai ganditi-va daca doriti sa transformati toata gradina intr-un adevarat paradis de fructe si legume sau daca vreti sa incepeti cu ceva mai mic, de exemplu cu o cutie de rasaduri pe balcon. Hotarand mai intai amplasarea si dimensiunea gradinii de legume, va va fi mult mai usor sa alegeti ce vreti sa cultivati.

Pasul 2. Alegeti ce vreti sa cultivati

Acum, ca ati decis care va fi dimensiunea gradinii de legume, puteti alege ce fructe, legume si plante aromatice doriti sa cultivati. Alegeti-va plantele preferate, dar luati in calcul suprafata pe care o ocupa plantele, daca sunt potrivite pentru teren deschis sau ar trebui crescute in ghivece ori in alte recipiente, sezonul de semanare si cel de recoltare. Diferite tipuri de fructe si legume pot avea sezoane de recoltare foarte diferite. Unele tipuri trebuie plantate primavara, altele ar trebui sadite vara.

Pasul 3. Achizitionati toate lucrurile de care aveti nevoie

Odata ce ati terminat planificarea gradinii de legume, este momentul sa incepeti achizitionarea tuturor lucrurilor necesare. Ce va trebuie?

  1. Optional: o cutie de rasaduri sau un strat pentru gradina de legume. Daca nu vreti sa va apucati direct de o gradina mare de fructe si legume, o cutie de rasaduri este punctul ideal de pornire. Reprezinta modul perfect de a pune bazele unei gradini mai mici de legume.
  2. Material pentru tinerea sub control a buruienilor. Faceti lucrurile cat mai usoare posibil pentru dvs. Folosirea unei folii sau a unui material pentru tinerea sub control a buruienilor este o buna modalitate de a economisi timpul. Puteti petrece mai putin timp plivind, iar plantele pot creste in pace.
  3. Pamantul pentru plantare este foarte important pentru sanatatea plantelor dvs. si pentru succesul gradinii dvs. de legume. Va recomandam sa folositi pamant special pentru gradina de legume. Acesta contine ingrasamant pentru pana la 100 de zile si stimuleaza cresterea plantelor.
  4. Bineinteles, semintele sunt cele mai importante de pe lista. Alegeti-va semintele pentru fructele, legumele si ierburile aromatice preferate.
  5. Un tunel de crestere este important pentru orice plante din gradina de legume care nu reusesc sa suporte vantul sau vremea rece. Daca doriti sa va mentineti gradina de legume afara pe tot parcursul anului, acest articol este indispensabil.

Este util sa aveti si un „cadru de catarare” pentru plantele cataratoare sau o plasa speciala pentru tinerea sub control a insectelor, pentru a reduce impactul daunatorilor asupra gradinii de legume.

Pasul 4. Semanarea la interior

Unele fructe si legume, precum tomatele si ardeii, trebuie sa petreaca un timp crescand la interior, inainte de a putea fi plantate afara. Cel mai bun moment pentru a semana la interior sunt lunile februarie si martie. Plantati semintele in ghivece sau in cutii de rasaduri mici, dar solide, preferabil cu orificii in capac, pentru a asigura ventilarea. Puneti pamant umed in cutia de rasaduri. Asigurati-va ca nu este prea ud, deoarece semintele ar putea mucegai. Apoi puneti cutia de rasaduri intr-un loc insorit si asteptati sa creasca plantele.

Pasul 5. Gradini de legume in aer liber

Este momentul sa iesiti afara! Care este cel mai bun loc pentru a incepe cultivarea legumelor? Cele mai multe informatii se gasesc pe ambalajele semintelor. Asigurati-va ca cititi cu atentie toate informatiile privitoare la cat de mult spatiu trebuie lasat intre plante si impartiti in consecinta cutia de rasaduri, ghiveciul sau stratul. Unele fructe sau legume trebuie amplasate in mod ideal in spate, iar altele in fata. Inainte de semanare, asigurati-va ca solul este afanat si ca a fost bine udat. Apoi faceti cateva gropi mici cu degetul (aveti grija la distanta dintre aceste gropite) si puneti cateva seminte in fiecare gropita. Acoperiti cu grija gropitele si udati-le. Nu uitati sa etichetati fiecare planta! Aceasta inseamna ca nu veti uita ce plante cresteti. Dupa cateva zile, veti vedea primele rasaduri iesind din pamant. Daca dintr-o singura gropita cresc mai multe rasaduri, indepartati-le pe cele mai mici. Astfel, va asigurati ca plantele nu-si impiedica dezvoltarea una alteia. Apoi nu mai trebuie decat sa asteptati ca totul sa creasca. Aveti rabdare – este doar o chestiune de timp pana cand va veti putea bucura de recolta din propria gradina de legume.

Doriti sa puneti bazele propriei gradini de legume? Aruncati o privire asupra gamei noastre variate pentru gradina de legume.

Articole recente

Gradinaritul urban

Cos de cumparaturi

×

Product title

1 x 29,95 lei

Subtotal